AMSTERDAM - De demonstratie die zaterdag op de Dam in Amsterdam plaatshad tegen publicaties van spotprenten van de profeet Mohammed, eindigde onrustig, doordat een groep jongeren de confrontatie zocht met agenten. De politie arresteerde vier jongens (14 tot en met 20 jaar). Die zaten zondag nog vast.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Jordi Huisman l Jongeren zwaaien met vlaggen in protest tegen de spotprenten van Mohammed

Volgens een woordvoerder van de politie kwam de groep niet naar de Dam om te demonstreren. "Deze jongeren zijn bewust uit op een confrontatie. Eigenlijk verpesten ze de demonstratie die zonder noemenswaardige incidenten verliep", aldus de zegsman.

Ongeveer zeventig jongeren (in de leeftijd van 12 tot 21 jaar) stormden rond 14.30 uur vanaf de Dam de drukbezochte omliggende winkelstraten in. Aan de Nieuwendijk sneuvelde een etalageruit en vielen schoenenrekken om. In de Kalverstraat werd een winkelier bestolen.


Jordi Huisman l Een Afrikaanse moslim discussieert met een Amsterdamse

Fotografen en cameramensen kregen klappen en werden bedreigd, omdat de jongeren niet gefilmd wensten te worden. Ook staken ze enkele vlaggen in brand. De politie kon moeilijk ingrijpen vanwege het massaal winkelende publiek.

Onrust

De met bivakmuts, capuchon of sjaal over het hoofd getooide jeugd veroorzaakte ruim een uur na het begin van de demonstratie onrust. Ze schreeuwden teksten over Allah en de profeet Mohammed, maar ook "Hamas, Jihad, Hezbollah", waarop ze van de ene naar de andere kant van de Dam renden.

Oudere aanwezigen en buurtvaders probeerden de boze jongeren te sussen. Een imam riep hen rond 14.30 uur op tot stilte voor het gebed. "Heb meer respect voor uw broeder", spoorde hij de jongeren aan. Maar tevergeefs. Enkele tientallen demonstranten renden daarop de Nieuwendijk in, waar de politie uiteindelijk een van de onrustzaaiers overmeesterde.


Jordi Huisman l Demonstranten gaan tijdens de actie in gebed

Tussen 13.00 en 14.30 uur demonstreerden volgens schattingen van de politie tussen twee- en driehonderd mensen op de Dam tegen de publicatie van spotprenten van de profeet Mohammed. Kort na het begin van de betoging, knielden tientallen mannen voor het gebed. Een actievoerder liep met de Koran in zijn handen en maakte met twee vingers het vredesteken. Mede door de inzet van buurtvaders en bemiddelaars verliep de demonstratie zelf rustig.


Jordi Huisman l Meisje houdt haar spandoek in de lucht

Anderen droegen Marokkaanse, Turkse en islamitische vlaggen en borden en spandoeken met teksten als 'Niet spotten met onze profeet Mohammed' en 'O Allah make a special place in hell for those who insult our prophet particular Hirsi Ali'. Een klein meisje zat op haar vaders schouders met een bordje 'I love profeet Mohammed'.

Chaotisch

De demonstratie verliep volgens N. Khanfour uit Den Haag nogal chaotisch, omdat er geen organisatie achter zat. Afgelopen week verscheen op internet een oproep tot protest, maar niemand wist precies wie erachter zat. Marokkaanse organisaties in Amsterdam waarschuwden hun achterban zelfs, omdat ze vreesden dat het uit de hand zou lopen.

Tijdens de demonstratie klonk dan ook veel kritiek. De 20-jarige Yunul, van Turkse afkomst, sloeg met zijn handen voor zijn gezicht toen hij de betogers in het Arabisch hoorde roepen. "Zo moet het dus niet. Dit zou een stil protest worden. Er worden nu gebeden en teksten geroepen, maar Nederlanders begrijpen niet waar het over gaat."

Hamas

Ook anderen keerden zich tegen de manier waarop het protest eraan toe ging. "Het gaat hier niet over Hamas", wierp een meisje de jongeren toe toen ze hierover leuzen riepen. "Dit slaat nergens op." De oorspronkelijk uit Libië afkomstige Esma hield zich ook op een afstandje, hoewel ze wel helemaal achter de betoging stond.

"De spotprenten kunnen niet, de profeet is ons nog meer lief dan onszelf. Wij zouden ook nooit dergelijke prenten maken over de Bijbel of Thora. Maar ik wil wel dat het protest rustig verloopt."

Respect

De 10-jarige Anas (Marokko) is met zijn vader op De Dam. "Om voor onze profeet te demonstreren". Dit is niet goed, vindt Anas. "Wij hebben ook respect voor het geloof van een ander."