TILBURG - GroenLinks-leider Halsema verwijt haar PvdA-collega Bos dat hij niet durft te kiezen voor linkse politiek. "Wouter Bos lijkt bang, bang voor een beetje kleur", zei ze zaterdag tijdens een partijbijeenkomst in Tilburg.

GroenLinks en SP hebben de PvdA al diverse malen uitgedaagd zich uit te spreken voor de vorming van een linkse coalitie na de Kamerverkiezingen van 2007. Bos heeft echter laten doorschemeren daar weinig voor te voelen en meer heil te zien in een samenwerking met het CDA.

Afghanistan

Halsema hekelde ook de opstelling van de PvdA in het debat over de Nederlandse missie naar Afghanistan. In december noemde de partij het nog hoogst onwaarschijnlijk dat ze hiermee zou instemmen. Sindsdien is volgens Halsema alleen maar duidelijker geworden dat het om een "vechtmissie" gaat, waarin geen ruimte is voor wederopbouw van het land. "En wat doet de PvdA: zij stemt in. Tsja, niet duidelijk is ook duidelijk", aldus Halsema.

De GroenLinks-leider haalde in haar speech verder uit naar het kabinet-Balkenende. Dat bedrijft volgens haar "angstpolitiek" en "gooit olie op het vuur van de onzekerheid".