TEHERAN - Honderduizenden Iraniërs namen zaterdag deel aan een enorme demonstratie in het centrum van de hoofdstad Teheran om de islamitische revolutie van 1979 te herdenken.

De radicale president Ahmadinejad hield een toespraak waarin hij herhaalde dat volgens hem de vernietiging van de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog "een mythe" is. Ook refereerde hij aan de rel rond de spotprenten van de profeet Mohammed.

Holocaust

Ahmadinjad liet weten dat de Palestijnen en de Irakezen slachtoffer zijn van de "echte holocaust". Volgens de Iraanse leider gebruiken de "zionisten" al zestig jaar lang "de mythe van de holocaust" om vrouwen en kinderen te doden. De Iraanse president veroorzaakte al in december een internationale rel door het bestaan van de holocaust te ontkennen.

Ook in andere Iraanse steden gingen zaterdag massa's mensen de straat op. De revolutie, waarin de door de Verenigde Staten gesteunde sjah werd verdreven, wordt ieder jaar massaal herdacht.

Steun

Dit jaar meldden waarnemers dat er meer mensen aan de betogingen deelnamen. De Iraanse geestelijk leider ayatollah Khamenei had eerder deze week de bevolking opgeroepen steun te betuigen aan het regime om tegenwicht te bieden aan de internationale druk die op Iran wordt uitgeoefend in verband met de nucleaire ambities van het land.

Ahmadinejad deed ook uitspraken over deze gevoelige kwestie. Hij dreigde zijn land terug te trekken uit het non-proliferatie verdrag, dat de verspreiding van kernwapens tegen moet gaan. Als het verdrag wordt gebruikt om "de rechten van het Iraanse volk te vernietigen, zal Iran zijn beleid moeten herzien", aldus Ahmadinejad.

Kernprogramma

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap besloot onlangs om de problemen rond de controle over het Iraanse kernprogramma door te verwijzen naar de VN-Veiligheidsraad. Onder meer de VS beschuldigen Teheran ervan onder het mom van het opwekken van kernenergie een nucleair wapen te ontwikkelen.