DEN HAAG - Een groep van zeker zeventig Ajax-supporters is vrijdagavond rond 23.00 uur het ADO-honk binnengevallen. Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd. Volgens hem waren ADO-supporters op dat moment in het supportershome aan het kaarten.

Rond het stadion van ADO-Den Haag in het Zuiderpark is het zaterdagmorgen inmiddels weer rustig zo berichtte een woordvoerder van de politie. Zeker vijf mensen raakten gewond, waarvan een met steekwonden. Over hun toestand kon de woordvoerder niets zeggen.

Harde kern

De tien personen die zijn aangehouden, behoren tot de harde kern van de aanhang van Ajax. Dat heeft de politie in Den Haag bekendgemaakt. Op onder andere de snelwegen A4 en A44 zette de politie een aantal fuiken op, waarbij de tien werden aangehouden.

De zegsman van de politie zegt dat er bij het korps geen signalen waren dat aanhangers van beide clubs elkaar zouden treffen. "Als we dat hadden gehoord, hadden we maatregelen genomen."

De supporters waren onder meer gewapend met honkbalknuppels. De Mobiele Eenheid (ME) wordt ingezet om de rust terug te laten keren.

Onstabiel

Rond kwart voor een waren zo'n honderdvijftig ADO-aanhangers het supportershome ingedreven. De woordvoerder van de politie spreekt echter nog steeds van een "onstabiele situatie". Uit voorzorg nemen politie en ME strategische plaatsen in.

De sfeer was rond middernacht broeierig. De ME stond paraat terwijl de politie probeerde de gemoederen te sussen. Een woordvoerder van de Haagse voetbalclub zei dat op het moment van de confrontatie acht ADO-fans aanwezig waren in het honk.

Saamhorigheid

Volgens hem gaat het niet om rellen, maar om een "overval". Pas na de confrontatie kwam een grote groep Haagse supporters op de been. "Ze zoeken steun bij elkaar. De saamhorigheid is groot. Ik kan ben hen een zekere kalmte bespeuren", aldus de zegsman.

Zondagmiddag staat de competitiewedstrijd ADO tegen Ajax in het Zuiderpark op het programma. Een woordvoerder van de Haagse voetbalclub wilde niet ingaan op de mogelijke gevolgen van de rellen voor het duel.

Terughoudend

De voetbalbond KNVB en de voetbalclubs Ajax en ADO Den Haag reageerden zaterdag terughoudend op de grote vechtpartij. Directeur Kesler van de KNVB onthield zich van commentaar. "Ik ken de feiten niet. De zaak is in handen van de politie", zei hij zaterdag.

Voorzitter Van Ringelenstein van ADO wilde alleen maar zeggen dat het voorval hem triest stemt. Directeur Langenbach was niet bereikbaar voor commentaar. Een woordvoerder van Ajax verwees ook naar het onderzoek van de politie. "De club keurt dit natuurlijk af. Als blijkt dat Ajax-supporters hierbij betrokken zijn, dan zal de club maatregelen nemen."