LEIDSCHENDAM - Overvallers verleggen hun aandacht naar de kleinere zelfstandige winkelier. Grootwinkelbedrijven en ketens hebben meer geld om te investeren in beveiliging en zijn daardoor minder aantrekkelijk voor criminelen, zo bevestigde secretaris P. Walraven van het Platform Detailhandel vrijdag een bericht in De Telegraaf.

Vond in 2004 nog 35 procent van de overvallen in de detailhandel plaats bij kleinere winkeliers, vorig jaar was dat gestegen tot circa 60 procent. Het totaal aantal overvallen in de detailhandel is vorig jaar met 12,4 procent gedaald tot 755 ten opzichte van 2004.

Het aantal overvallen is al jaren dalende. Dat is volgens Walraven voor een belangrijk deel toe te schrijven aan toenemende investeringen in beveiliging. "Verzekeraars stellen steeds hogere eisen. Maar wij ontvangen nu steeds vaker signalen dat de eisen zo hoog worden dat ondernemers die maar één tot twee winkels hebben, de investeringen niet meer kunnen opbrengen."

Verzekeraars

Volgens Walraven krijgen winkeliers de eerste keer dat ze overvallen worden de schade nog wel vergoed. "Maar dan eist de verzekeraar wel direct snoeihard dat er geïnvesteerd wordt in camera's, rampaaltjes, poortjes en kluizen om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt en dreigt de premie omhoog te gaan."

Hoeveel winkeliers onverzekerd raken, is onduidelijk bij het Platform Detailhandel. De brancheorganisatie wil binnenkort in overleg met verzekeraars over de problematiek.

Verder vraagt het platform het kabinet om haast te maken met de uitvoering van de motie van Tweede Kamerlid Van der Vlies van de SGP over beveiliging van kleine bedrijven. Het voorstel om met een fiscale regeling kleinere ondernemers tegemoet te komen in de hoge kosten van beveiliging werd in november met hulp van een Kamermeerderheid ingediend.