AMSTERDAM - De Canadese fotograaf Finbarr O'Reilly is de winnaar van de World Press Photo 2005. Zijn kleurenfoto van uitgemergelde vingers van een éénjarig kind gedrukt tegen de lippen van zijn moeder in een voedselkamp in Niger is vrijdag in Amsterdam verkozen tot beste foto van het jaar.

Bekijk video: Modem/ Breedband


De Nederlander Sven Torfinn won in de categorie 'Mensen in het nieuws'

O'Reilly, werkzaam bij persbureau Reuters, maakte de foto op 1 augustus 2005 in Tahoua in het noordwesten van Niger. Het land wordt geteisterd door de ergste droogte in tijden, waardoor miljoenen inwoners van het Afrikaanse land onder hongersnood lijden.

"De foto bleef mij achtervolgen vanaf het moment dat ik hem twee weken geleden voor het eerst zag. Zelfs na het zien van duizenden andere foto's in deze competitie. Deze foto heeft alles, schoonheid, gruwel en wanhoop. Het is een simpel, elegant en ontroerend beeld", beschrijft de jury-voorzitter J. Colton.

Inzendingen

Het aantal foto's dat de jury dit jaar kreeg aangeboden oversteeg het recordaantal inzendingen van vorig jaar. De jury moest 83.044 foto's van 4448 fotografen uit 122 landen beoordelen voor de belangrijkste onderscheiding in de internationale fotojournalistiek. De jury verdeelde de prijzen in tien categorieën onder 63 fotografen.

Nederlandse fotografen

Ook vier Nederlandse fotografen vielen in de prijzen. Sven Torfinn van Panos Pictures won in de categorie 'Mensen in het nieuws' met een foto van familieleden die om een jong gestorven meisje rouwen in een vluchtelingenkamp in Congo. Hij ontving voor deze foto in januari ook de Zilveren Camera 2005. In de categorie 'Actuele vraagstukken' kreeg Kadir van Lohuizen van Agence VU de tweede prijs voor een reportage over de diamantenindustrie in Angola, Sierra Leone en Congo. Beiden zijn op dit moment op fotoreportage in Sudan.


De Nederlander Robert Knoth kreeg een eervolle vermelding voor een foto van twee kinderen uit Tsjernobyl

Ook Martin Roemers van Hollandse Hoogte won een prijs. Voor zijn foto van een veteraan van de Tweede Wereldoorlog kreeg hij de tweede prijs in de categorie 'Serie portretten'. De serie heeft op de achterpagina van het NRC Handelsblad gestaan. Hij is erg trots op zijn prijs. "Het is een gevoel van erkenning voor het harde werk", aldus Roemers.

Een eervolle vermelding kreeg Robert Knoth van TCS/Contrasto in de categorie 'Portretten' met een foto van twee kinderen uit Tsjernobyl. De Nederlandse fotograaf won in 2000 ook al een prijs in de fotowedstrijd. Hij had niet op de vermelding gerekend. "Ik ben hier erg blij mee. Het is altijd maar hopen dat je opvalt tussen de duizenden inzendingen." De foto van Knoth was onderdeel van een serie over de slachtoffers van vier kernrampen in de Sovjet-Unië.

Oude kerk

O'Reilly ontvangt zijn prijs en bedrag van 10.000 euro op 24 april in de Oude Kerk in Amsterdam. Van 24 april tot 18 juni zijn de winnende foto's en een selectie van het werk van O'Reilly te zien voor het publiek. Daarna reist de tentoonstelling de wereld rond.