DEN HAAG - Naast Amsterdam en Nijmegen hebben Groningen, Gouda en Eindhoven oren naar de invoering van goedkope parkeertarieven voor schone auto's. Deze vijf steden doen mee aan een proefproject om zo'n systeem op te zetten, liet donderdag een woordvoerster van staatssecretaris Van Geel (Milieu) weten.

Van Geel werkt met minister Remkes (Binnenlandse Zaken) een wetswijziging uit om gemeenten per 1 januari 2007 de mogelijkheid te geven voor zuinige en minder milieuvervuilende auto's minder in rekening te brengen. Zo'n van milieuprestaties afhankelijk vergunningentarief is in Zweden al een succes. Schone auto's kunnen daar op gemeentelijke parkeerplekken, weliswaar voor beperkte tijd, zelfs gratis terecht.

Het parkeerbeleid is een zaak van de steden en de uitwerking ook. Van de komst van een landelijk systeem is geen sprake. Maar afstemming van de plannen is volgens Van Geel welkom. "Anders wordt de ene gemeente overladen met auto's en de andere niet en dan wordt het milieuvoordeel tenietgedaan", aldus zijn woordvoerster.

Bij de proefprojecten letten gemeenten op kosten, handhaving, effectiviteit en het mogelijk gebruik van landelijke milieulabels voor voertuigen. Van de ervaringen van de vijf gemeenten, die aan de slag gaan zodra de wetswijziging ingaat, kunnen andere gemeenten profiteren, schrijft Van Geel in een brief aan de Tweede Kamer.

Roetfilters

Hij ziet zulke gedifferentieerde gemeentelijke parkeertarieven wel zitten om zijn beleid voor schone lucht te ondersteunen. Het kabinet heeft al prikkels geïntroduceerd om het wagenpark versneld schoner krijgen, zoals het subdidiëren van roetfilters op diesels.

Door schone auto's, vooral die op bio-ethanol en biogas rijden maar ook zogenoemde hybridevoertuigen (voorzien van een benzine- én elektromotor), te stimuleren in steden waar de problemen het grootst zijn, wordt dat landelijke beleid ondersteund.