HILVERSUM - De overheid moet de Nederlandse bevolking beter informeren over wat er te doen staat bij een grieppandemie. Dat zou collectieve stress bij een uitbraak kunnen voorkomen. Dat heeft Ira Helsloot, sectordirecteur van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT), donderdag gezegd in een uitzending van het tv-programma Zembla.

"Als je de bevolking niet voldoende hebt geïnformeerd, dan kun je er donder op zeggen dat op het moment dat er een pandemie is, iedereen in de stress geraakt."

Nascholing

Ook de medische voorbereidingen zijn nog onvoldoende. Volgens George Hille van de GG&GD Utrecht zouden alle huisartsen nageschoold moeten worden op het gebied van vogelgriep. Die nascholing is echter vrijwillig. Momenteel kunnen huisartsen niet worden gedwongen om nascholing te volgen.

Mogelijk gevolg is dat besmetting niet tijdig wordt ontdekt. De vrees bestaat dat het vogelgriepvirus zal muteren en dat mensen elkaar kunnen besmetten. Dat zou voor een wereldwijde griepepidemie kunnen zorgen met veel slachtoffers.