BERLIJN - VVD-Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali heeft donderdag in Berlijn de loftrompet gestoken over de Europese dagbladen die omstreden spotprenten over de islamitische profeet Mohammed hebben afgedrukt.

Ze prees ook de Deense premier Anders Fogh Rasmussen, die druk uit de moslimwereld om de persvrijheid te beknotten, weerstaat. "Ik zou willen dat onze premier zo veel lef had", zei ze over minister-president Balkenende.

Noodzakelijk

"Ik ben hier om het recht om te beledigen binnen de grenzen van de wet te verdedigen", zei Hirsi Ali aan het begin van haar persconferentie in de Duitse hoofdstad. Ze zei dat het "noodzakelijk en belangrijk" is om de islam en de leer van Mohammed te bekritiseren.

"Veel moslims zijn vredelievende mensen. Niet allen zijn fanatici. Wat mij betreft hebben ze alle recht om trouw te zijn aan hun overtuigingen. Maar binnen de islam bestaat een radicale islamistische beweging die democratische vrijheid afwijst en haar wil vernietigen", aldus de in Somalië geboren en van oorsprong islamitische politica.

Compenseren

Hirsi Ali vindt dat de Europese Unie Deense bedrijven die getroffen zijn door een boycot vanuit de islamitische wereld, financieel moet compenseren. "Vrijheid is niet goedkoop. Het is de moeite waard een paar miljoen euro te betalen om het vrije woord te verdedigen", aldus Hirsi Ali, die fel uithaalde naar dagbladen die de cartoons uit angst niet hebben geplaatst.