SOEST - Kokkie Gilles, sinds de oorlog persoonlijk assistente en vertrouwelinge van prins Bernhard, is overleden. Ze stierf zondag in Soest, 87 jaar oud. Dat bleek donderdag uit een niet-ondertekende 'enige en algemene kennisgeving' in een krant. De crematie had toen al plaatsgehad.

Gilles was tot voor enkele jaren voor het heengaan van prins Bernhard altijd in zijn buurt. Ze werd beloond met Erekruis in de Huisorde van Oranje, een gebruikelijke beloning voor mensen die het Koninklijk Huis lang en goed hebben gediend.

De prins leerde Gilles in de slotfase van de oorlog kennen in Brabant. Ze was de pensioengerechtige leeftijd al ruimschoots voorbij, toen iedereen die de prins bezocht op het paleis nog steeds ook met Gilles te maken kreeg. De laatste jaren ging het niet meer zo goed met de gezondheid van Gilles.

Margarita

Prins Bernhards kleindochter Margarita was een van de mensen die meer achter de relatie tussen de prins en zijn assistente zochten.

In de omstreden interview-reeks aan weekblad HP De Tijd vertelde Margarita over Gilles: "Zij zat in een auto naast mijn grootvader en mijn grootmoeder kwam daar in haar eigen auto achteraan. Dat vonden wij als kinderen al heel vreemd."

Pappie

Prins Bernhard, die thuis 'pappie' werd genoemd, en Kokkie Gilles maakten in de privésfeer grappen met hun namen. Ze zouden zich samen wel gekscherend 'Pappie en Kokkie' hebben genoemd.