WASHINGTON - Een "rampzalige aanslag" op Los Angeles is in 2002 voorkomen door samenwerking van de Verenigde Staten en hun geallieerden in de 'oorlog tegen terrorisme'. Dat heeft de Amerikaanse president George Bush donderdag gezegd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Een "rampzalige aanslag" in 2002 op Los Angeles is voorkomen door samenwerking van de Verenigde Staten en hun geallieerden in de 'oorlog tegen terrorisme'. Dat heeft de Amerikaanse president George Bush donderdag gezegd. Bush sprak eind oktober al over enkele verijdelde aanslagen op de Amerikaanse westkust, hij liet nu details los.

Doelwit

Terroristen van het Al Qaida-netwerk zouden van plan zijn geweest een vliegtuig te kapen. Met hulp van schoenbommen wilden ze de cockpit binnendringen en het toestel in het hoogste gebouw van de westkust vliegen, vergelijkbaar met de aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington. Volgens Bush was de Liberty Tower in Los Angeles het mogelijke doelwit.

De planning van de aanslag werd doorkruist doordat een Zuidoost-Aziatisch land een belangrijke Al Qaida-figuur arresteerde. Later maakte het Witte Huis bekend dat Bush eigenlijk de Library Tower in Los Angeles had bedoeld.

Vooruitgang

Bush sprak over de verijdelde aanslag in een speech waarin hij benadrukte dat er vooruitgang is geboekt in de internationale strijd tegen terreur. Ook beklemtoonde hij de noodzaak van internationale samenwerking.

In januari 2003 was de Brit Richard Reid in de Verenigde Staten tot levenslang veroordeeld omdat hij eind 2001 in een vliegtuig richting Amerika had geprobeerd een schoen met explosieven tot ontploffing te brengen.