DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft donderdag een 43-jarige Hagenaar veroordeeld tot levenslange celstraf voor een tweevoudige moord. De rechtbank in Den Haag kwam eerder al tot hetzelfde oordeel.

De man wurgde op 7 januari 2004 samen met 23-jarige Hagenaar een 72-jarige vrouw en haar 52-jarige zoon in hun woning aan de Haagse Retiefstraat. De rechtbank veroordeelde de 23-jarige handlanger tot vijftien jaar cel. Hij stelde geen hoger beroep in. Het Openbaar Ministerie (OM) in eerste instantie wel, maar trok dat later in.

De oudste verdachte zette in op een beroepszaak. Hij vond dat slechts bij een van de slachtoffers moord was bewezen en voor de ander 'alleen' doodslag. Bovendien wilde hij tbs met dwangverpleging.

Maatschappij

Evenals de rechtbank heeft het hof het tbs-advies van het Pieter Baan Centrum niet opgevolgd. De rechtsmacht heeft, wegens de ernst van het misdrijf, eerdere veroordelingen, de grote kans op herhalingen en sombere behandelingsvooruitzichten, voorrang gegeven aan maximale bescherming van de maatschappij door een levenslange celstraf op te leggen.