MADRID - Moskou wil 'snel' de radicale Palestijnse beweging Hamas uitnodigen voor gesprekken over de toekomst van het vredesproces in het Midden-Oosten. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin donderdag gezegd tijdens een bezoek aan Spanje.

Volgens de Spaanse premier Jose Luis Zapatero zal "president Poetin een bepalende rol hebben in de dialoog over vrede in het Midden-Oosten".

Hamas reageerde meteen door naar buiten te brengen dat een dergelijke uitnodiging zou worden aanvaard. "Wanneer we een officiële uitnodiging krijgen om Rusland te bezoeken, dan bezoeken we Rusland", zei de leider van Hamas in Gaza-stad, Ismail Haniyeh.

Erkenning

Israël is verrast over het plan van Poetin om met Hamas te gaan praten omdat Moskou verplichtingen heeft op grond van zijn lidmaatschap van het zogenoemde Kwartet van Rusland, VS, VN en Europese Unie, dat bemiddelt in het vredesproces in het Midden-Oosten. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Israël niet wil onderhandelen met Hamas tot de organisatie 'het bestaansrecht van Israël erkent, afziet van geweld en het vredesproces in het Midden-Oosten aanvaardt'.

Geweld

Hamas won eind januari de absolute meerderheid in het Palestijnse parlement. De beweging weigert vooralsnog het geweld tegen Israël af te zweren, waardoor Hamas geen gesprekspartner is voor de Verenigde Staten of de Europese Unie. Eind januari riepen vertegenwoordigers van het Kwartet Hamas op af te zien van geweld en Israël te erkennen.