KABUL - De Noordelijke Alliantie heeft de uitnodiging van de VN geaccepteerd om deel te nemen aan een conferentie over de toekomst van Afghanistan. De bijeenkomst van verschillende Afghaanse partijen zal volgende week maandag in Bonn plaatsvinden.

De Afghaanse ex-koning Zahir Shah laat zich eveneens vertegenwoordigen op de conferentie. Dat zei zijn woordvoerder Hamid Sidiq in Rome.

De speciale gezant van de VN, Francesc Vendrell zei in de Afghaanse hoofdstad Kabul dat de Noordelijke Alliantie heeft toegezegd naar de conferentie te komen. De minister van Buitenlandse Zaken van de Alliantie, Abdullah Abdullah, verklaarde dat een Alliantie-delegatie al voorbereidingen treft om naar Duitsland te reizen. Abdullah Abdullah zei dat de minister van Binnenlandse Zaken Yunis Qanuni hoogstwaarschijnlijk voor het bondgenootschap de bijeenkomst bijwoont.

Naast de Alliantie sturen ook vertegenwoordigers van etnische groepen als Pathanen, Oezbeken en Hazaren afgevaardigden naar de bijeenkomst in Berlijn.

Vendrell benadrukt dat de Taliban voor deze conferentie niet zijn uitgenodigd. De grootste etnische groep uit Afghanistan, de Pashtun, waar de Taliban uit voort zijn gekomen, zullen wel aanwezig zijn.