DEN HAAG - Buitenlopende kippen en ander pluimvee moeten waarschijnlijk per 1 maart weer op stok. Minister Veerman (Landbouw) kondigde de nieuwe ophokplicht voor het commerciële pluimvee donderdag aan in de Tweede Kamer. Het afschermen van de kippen, die nu buiten lopen, is nodig om de dieren te beschermen tegen contact met trekvogels.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Met de maatregel wil de bewindsman de kans op een besmetting van het pluimvee met het vogelgriepvirus verkleinen.

Risicovol

De minister houdt nog een kleine slag om de arm over de invoering van de ophokplicht in de risicogebieden met veel trekvogels. De vogeltrek zelf en de mening van deskundigen kunnen het voornemen nog veranderen. "Zodra het risicovol is, gaan we ophokken", aldus Veerman.

De bewindsman presenteerde in het overleg met de Kamer een pakket maatregelen tegen de komst van de vogelgriep naar Nederland.

Schiphol

De maatregelen zijn vooral gericht op reizigers naar vogelgrieplanden als Turkije en Thailand. Zo zal de douane meer passagiers op vluchten uit risicolanden gaan controleren op het bezit van verboden pluimveeproducten. Ook wil Veerman "iemand" permanent op Schiphol stationeren die in de gaten zal houden of de waarschuwingsposters en ander informatiemateriaal aanwezig en op de juiste plek zijn.

Stevig pakket

Met deze aanpak kan een meerderheid van de Kamer van CDA, PvdA en SGP voorlopig leven. "Ik denk dat we nu toch tot een stevig pakket zijn gekomen", aldus PvdA'er Waalkens, die zijn steun voor de desinfectiematten met deze uitspraak introk.

Indiener van de motie, VVD'er Oplaat, bleef bij zijn standpunt voor de matten. "We moeten gewoon het ene doen en het ander niet laten." Veerman weigert echter de desinfectiematten neer te leggen.

Voorbereid

Volgens viroloog A. Osterhaus is Nederland goed voorbereid maar niet klaar voor een nieuwe uitbraak van het vogelgriepvirus. Volgens Osterhaus zal besmetting van de Nederlandse kippen opnieuw de ruiming van "tientallen miljoenen dieren" betekenen.

Vaccin

Voor de uitbraak van de gevreesde pandemie, waarbij mensen elkaar besmetten met het levensgevaarlijke H5N1-virus, geldt eigenlijk hetzelfde, zei Osterhaus donderdag in gesprek met de Tweede Kamer. Nederland heeft weliswaar een flinke voorraad van de virusremmer Tamiflu in aanleg, maar een vaccin zal volgens hem nodig zijn om de pandemie daadwerkelijk te stoppen. En dat is er nog niet.