HOEVELAKEN - De tiplijn Meld Misdaad Anoniem is in 2005 bijna 57.000 keer gebeld. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van het jaar 2004. Zeker 562 zaken werden opgelost na tips bij M., zoals de lijn ook wordt genoemd. Dat blijkt uit het jaarverslag van de stichting Meld Misdaad Anoniem.

Volgens directeur G. Wesselink kwamen er op het nummer 0800-7000 ook tips binnen over mogelijke aanslagen op politici als Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders. "De politie heeft gezegd dat die tips bruikbaar waren. Ik weet alleen niet of er aanslagen zijn voorkomen op basis van die tips alleen."

Bellers kwamen verder met tips over de diamantroof op Schiphol en de Hells Angels. Ook konden dankzij de anonieme telefoontjes enkele relschoppers bij voetbalwedstrijden worden aangehouden.

M. stuurde in totaal bijna 13.000 tips door naar instanties als de politie, justitie, de FIOD en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), duizend meer dan een jaar eerder.

Zware criminaliteit

Ruim 5200 tips, bijna 10 procent van het totaal, hadden betrekking op drugs, waarvan verreweg de meeste over hennepplantages gingen. "Daar zit vaak zware criminaliteit achter", aldus Wesselink. In de laatste twee maanden van vorig jaar belden mensen 192 keer over vuurwerk. Dat resulteerde in de vangst van in totaal 13.000 kilo illegaal vuurwerk.

Het aantal opgeloste zaken (562) en aangehouden verdachten (744) kan hoger uitvallen dan in het jaarverslag staat gemeld. De stichting kreeg van slechts 38 procent van de tips te horen wat de resultaten ervan waren. De stijging van het aantal bellers is volgens Wesselink vooral te danken aan de toegenomen bekendheid van M.