WILLEMSTAD - De Koninklijke Marine op Curaçao blijkt afgelopen vrijdag de vangst van 3500 kilo cocaïne te hebben gecoördineerd. Dat wordt duidelijk uit een bericht dat de marine woensdag heeft verspreid. Als de drugs in de Verenigde Staten op de markt waren gebracht, zouden ze 140 miljoen dollar hebben opgebracht.

De boot waarop de drugs verstopt zaten, voer in internationale wateren. Een marinewoordvoerster wil in het belang van het onderzoek niet zeggen waar dat precies was. Wel is duidelijk dat de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba met diverse eenheden aan de actie heeft meegedaan. Ook een Fokker F60 patrouillevliegtuig nam eraan deel.

Controle

De drugs werden aangetroffen in een verborgen compartiment aan boord van de boot Rampage, die onder Panamese vlag voer. Na een tip van een Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie heeft de Koninklijke Marine in Willemstad twee Britse marineschepen op controle gestuurd. De Britse schepen waren het dichtst bij de Rampage.

Internationale drugsbestrijding is een vaste taak van de marine op Curaçao. De vangst van de drugs komt deze keer op het conto van de Britten.

Gearresteerd

Verder heeft de Kustwacht dinsdag op Aruba 42 kilo cocaïne uit de markt genomen. De drugs zaten in een vissersbootje, dat na controle op zee bij het steunpunt is opgebracht. De drugs en de boot zijn in beslag genomen en de kapitein is gearresteerd.