PARIJS - In het Afrikaanse land Nigeria is nu ook een uitbraak van het vogelgriepvirus H5N1 geconstateerd. Het is voor het eerst dat het virus in een Afrikaans land de kop opsteekt. Dat heeft de wereldorganisatie voor gezondheid van dieren OIE woensdag in Parijs bekendgemaakt.

Onderzoekers ontdekten op een pluimveehouderij in het noorden van het land de levensgevaarlijke H5N1-variant van het virus. De OIE en de VN-landbouworganisatie FAO gaan maatregelen nemen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Een team van deskundigen gaat naar Nigeria om de omvang van de uitbraak te onderzoeken en de regering te adviseren.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO is bang dat het virus zich op het continent snel verspreidt en ook op mensen overslaat. "We weten uit het verleden dat Afrika vatbaar is voor een uitbraak van het H5N1-virus", aldus een woordvoerder. Tot dusver is het H5N1-virus in achttien landen geconstateerd, voornamelijk in Azië. In totaal zijn 88 mensen aan het virus overleden.