DEN HAAG - Er is opnieuw vertrouwelijke opsporingsinformatie in verkeerde handen gekomen. Eind vorige week zijn er namelijk twee incidenten geweest, waarbij vertrouwelijke informatie uit politieauto's is gestolen.

Dat heeft minister Remkes (Binnenlandse Zaken) woensdag gezegd in een overleg met de Tweede Kamer. Daar werd gesproken over diskettes met staatsgeheime informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) die in handen van misdaadverslaggever Peter R. de Vries waren gekomen.

Volgens Remkes zijn de gestolen spullen van één inbraak weer boven water. Daarbij ging het om de diefstal uit een auto van het Korps landelijke politiediensten (KLPD), waar een tas met daarin een dienstpistool, pepperspray en een portofoon werd buitgemaakt. De politie vond deze spullen nog dezelfde avond terug en hield vervolgens twee verdachten aan.

Laptop

Het tweede incident betrof een auto van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond. Daarvan werd de kofferbak opengebroken. Onbekenden haalden er vervolgens een laptop en een digitale agenda uit. Volgens Remkes zit er een pincode op de laptop en zijn de gegevens versleuteld. Deze buit is nog niet teruggevonden.

Na deze nieuwe incidenten heeft de bewindsman direct een brief naar de Raad van Hoofdcommissarissen en naar de Korpsbeheerders gestuurd. Daarin wijst hij "er nog eens op" dat medewerkers van de politie "geen laptop of wat dan ook mogen laten liggen". "Het moet in de genen zitten dat dit absoluut niet toelaatbaar is."

Verder meldt de bewindsman in de brief dat de korpsbeheerders verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van politie-informatie en voor het wapenbeheer. "Dit moet zwaarder worden opgepakt", concludeert Remkes woensdag. Volgens hem is het nodig om een cultuuromslag te maken.