AMSTERDAM - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft dinsdag het medisch tuchtcollege in Amsterdam verzocht drie artsen die actrice Sylvia Millecam hebben behandeld, de medische titel af te nemen. Het is de zwaarst mogelijke maatregel die het tuchtcollege aan artsen kan opleggen. Zij mogen hun beroep niet meer uitoefenen.

De inspectie verwijt de artsen onder meer dat zij de actrice niet volgens de professionele richtlijnen voor de bestrijding van borstkanker hebben behandeld. Alle drie artsen bieden voornamelijk alternatieve gezondheidszorg aan.

Sylvia Millecam overleed in augustus 2001 aan borstkanker. Zij wenste geen behandeling in de reguliere gezondheidszorg, omdat zij de aangeboden chemotherapie, bestraling of operatieve verwijdering van de tumor niet wilde. Zij zocht vervolgens haar heil in de alternatieve gezondheidszorg.

Artsen

De drie artsen hebben Millecam in een verschillende fase van haar ziekte behandeld. H. is een internist waar Millecam terechtkwam op advies van gebedsgenezeres Jomanda. Hij zegt de actrice alleen geadviseerd te hebben. Hij zou haar niet hebben behandeld. De arts C. constateerde bij Millecam alleen een infectie en gaf haar een alternatieve behandeling en de arts J. paste electro-acupunctuur toe.

Twee jaar

De ziekte van Millecam duurde twee jaar. In september 1999 ontdekte haar huisarts een knobbeltje in haar borst en adviseerde haar naar een specialist te gaan voor verder onderzoek. Dit deed zij in eerste instantie niet. Bijna driekwart jaar later constateerde een plastisch chirurg dat het knobbeltje twee keer zo groot was.

Uit een punctie bleek dat het om een kwaadaardige tumor in haar borst ging. Hierna volgde voor Millecam een zoektocht naar genezing langs reguliere specialisten, alternatieve artsen en therapeuten. Ook Jomanda gaf de actrice advies over haar ziekte.

De IGZ verwijt de artsen niet alleen dat zij Millecam de reguliere behandeling hebben onthouden, maar ook dat zij haar niet duidelijk genoeg hebben gewezen op die behandeling. Ook zouden zij geen informatie hebben gedeeld of hebben opgevraagd bij de specialisten in de ziekenhuizen. Daarnaast zouden zij niet hebben vastgelegd dat de actrice volledig is geïnformeerd, zodat zij zelf de juiste keuze over haar behandeling kon maken.

Verweer

De artsen zeggen in hun verweer dat zij hun patiënte altijd hebben gewezen op de aanwezigheid van kanker en de daarbij behorende behandeling. De actrice zou er zelf voor hebben gekozen die geneeswijze niet te volgen. Zij hebben haar ook verscheidene malen doorverwezen. Zij zou ook geen toestemming hebben gegeven voor consultatie van de reguliere artsen. De artsen hebben haar daarom een alternatief geboden.

Moeder

De moeder van Millecam, die als getuige werd gehoord, wil de zaak het liefst laten rusten. "Sylvia wilde alle andere behandeling zoals chemo en bestraling niet, ook niet toen ze wist dat ze een ongeneeslijke kanker had. Wat is de kwantiteit van leven als je geen kwaliteit hebt, was haar reden. Ze hoopte tegen een geneesmiddel aan te lopen dat haar wel zou genezen", zei moeder Millecam.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam is een strafrechtelijk onderzoek naar een aantal genezers dan wel hulpverleners van Sylvia Millecam begonnen. Het OM wil niet zeggen om hoeveel artsen of therapeuten het gaat en wie het zijn. Volgens een woordvoerder is er over ruim anderhalve maand meer duidelijkheid. Het medisch tuchtcollege doet op 7 april uitspraak over alle drie artsen.