DEN HAAG - Het bestuur van de El Tawheed-moskee in Amsterdam heeft dinsdagmiddag aangifte gedaan tegen Tweede Kamerlid Wilders wegens godslastering. Reden daarvoor is de actie van de politicus om de omstreden Deense cartoons van de profeet Mohammed op zijn website te plaatsen.

"Het bestuur van de stichting is bijzonder gekwetst, gegriefd en hoogst beledigd", licht de advocaat van El Tawheed, A. Westendorp, toe. "Door de schokkende gebeurtenissen in het Midden-Oosten als reactie op de publicatie van de spotprenten, wist Wilders wat dit onder moslims zou losmaken."

Zorgen

Het bestuur van de moskee maakt zich zorgen voor de situatie in Nederland. Volgens Westendorp vindt El Tawheed de actie van Wilders "niet in het belang van de Nederlandse samenleving". "Het is nu gelukkig rustig. Het bestuur heeft daarom het gevoel dat Wilders het publiceren van de spotprenten als voertje wil gebruiken om daarin verandering te brengen", vertelt de advocaat. "Dat vindt het bestuur niet verstandig."

De El Tawheed-moskee was eerder zelf ook nog onderwerp van onderzoek. Het Openbaar Ministerie bekeek in 2004 en vorig jaar of de moskee zich door het verkopen van de boeken 'De weg van de moslim' en 'Fatwas of muslim women' schuldig had gemaakt aan haat zaaien of opruiing. Deze boeken riepen onder meer op tot haat en geweld tegen homo's en vrouwen.

Aanpakken

In 2004 is er zelfs in het kabinet gesproken over het aanpakken van de Amsterdamse moskee. Minister Donner van Justitie zei in september van dat jaar dat een vooronderzoek "niet tot de conclusie heeft geleid dat er niets aan de hand was".

Wilders noemde de aanklacht en de bijbehorende argumenten "kolder". Eeuwenlang is volgens hem gestreden voor vrijheden, waaronder de vrijheid van meningsuiting. "Daar kom ik voor op en ik wilde de makers van de Deense cartoons een hart onder de riem steken", zei het Kamerlid.

Geen spijt

Ondanks de tientallen doodsbedreigingen die hij ontving nadat hij de cartoons op z'n website had gezet, "heb ik er geen millimeter spijt van", aldus Wilders. De aangifte van het moskeebestuur heeft hem juist meer gesterkt in de overtuiging "dat ik het goede heb gedaan". Wilders, die herhaaldelijk heeft gepleit voor sluiting van de El Tawheed-moskee, benadrukte dat de cartoons beslist op z'n site blijven staan.

Pamfletten

Aanhangers van de radicaalislamitische organisatie Hizb ut Tahrir hebben dit weekeinde bovendien op verschillende plaatsen in Nederland pamfletten uitgedeeld met een waarschuwing aan Wilders.

Volgens het Kamerlid is dat gebeurd op de Beverwijkse Bazaar, in trams in Den Haag en bij een verzamelbeurs in Ahoy' in Rotterdam. Diverse woningen in het Amsterdamse stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer kregen de brief in de bus.