DEN HAAG - Premier Balkenende ziet niets in een door de overheid opgelegde gedragscode over de omgang van media met religies. Ook moet de politiek journalisten niet oproepen zelf regels te maken. Hij zei dat dinsdag in de Tweede Kamer

Bekijk video: Modem/ Breedband

Balkenende ziet meer in zelfregulering binnen de media, zoals dat in Nederland al gangbaar is met de Raad voor de Journalistiek. De premier herhaalde zijn afkeurende woorden over het opgelaaide geweld naar aanleiding van de spotprenten. Hij benadrukte dat het kabinet "pal" staat voor de vrijheid van meningsuiting. "Maar deze vrijheid is geen plicht tot kwetsen", aldus Balkenende.

Balkenende zei dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur dat de Europese Unie (EU) alleen van plan is tijdens een discussiebijeenkomst in maart het verband tussen religie en persvrijheid aan de orde te stellen. "Een code van overheidswege is niet aan de orde. De beoordeling van persvrijheid is aan de rechter", zei de premier.

Vrijheid

GroenLinks riep de premier naar de Tweede Kamer. Fractievoorzitter Femke Halsema eiste van de premier dat hij zich 'ferm' zou uitspreken tegen de protesten in verschillende islamitische landen. Volgens Halsema mogen de regeringen binnen de EU niet buigen, omdat journalisten en cartoonisten in volle vrijheid moeten kunnen werken.

Een Kamermeerderheid onderschreef het idee dat de EU 'als één man' achter Denemarken moet staan. Balkenende en zijn Europese collega's moeten de neiging van Spanje en Engeland om toe te geven onder vuur nemen, zei VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen. Er zou een gezamenlijk standpunt moeten worden geformuleerd.

Overleg

Volgens de premier wordt er op dit moment goed overleg gevoerd binnen de EU over de ongeregeldheden naar aanleiding van de spotprenten. Buitenlandcoördinator Javier Solana brengt binnenkort een bezoek aan de landen waar geprotesteerd wordt, zei Balkenende.

Boycot

Ook bestudeert de Europese Commissie de aankondiging door Iran dat producten uit Denemarken worden geboycot. "Een boycot tegen Denemarken is per definitie een boycot tegen de EU", zei een woordvoerder dinsdag.

Iran kondigde maandag aan Deense goederen te weren, als reactie op de spotprenten in een Deense krant waarop de profeet Mohammed was afgebeeld. Die cartoons hebben tot felle reacties geleid in moslimlanden.

Volgens de Commissie is een boycot "niet de gepaste manier om te reageren".