DEN HAAG - Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) wil jongeren die de openbare orde verstoren eerder oppakken en vastzetten. Een woordvoerder van de minister bevestigde dinsdag een bericht daarover in De Telegraaf. Als nieuwe maatregelen noemt Remkes verplicht afkicken en een meldingsplicht.

Hij zegt wel dat de maatregelen nog juridisch moeten worden uitgewerkt. Remkes doet zijn uitspraken aan de vooravond van het debat in de Tweede Kamer over de overlast van veelal allochtone jongeren in de grote steden.

Als voorbeeld daarvan geldt de gebeurtenissen in de Diamantbuurt in Amsterdam. "Tegen de meest notoire rotzakken helpt alleen repressie. Die moeten we van de straat halen", zegt de minister. "Linksom of rechtsom. Als ze wat uithalen, direct de bak in."

Remkes denkt dat er meer moet worden gedaan aan voortijdige schooluitval en de slechte huisvesting van allochtonen in de grote steden. "Als je bedenkt dat het aantal jongeren de komende jaren alleen maar zal toenemen en je doet er niets aan, dan zit daar een enorm probleem. Dat moet de topprioriteit zijn de komende jaren."