DEN HAAG - Tijdens de missie naar de Afghaanse provincie Uruzgan krijgen de Nederlandse militairen wel degelijk de beschikking over gepantserde slaapvertrekken. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag gezegd in reactie op een publicatie in dagblad Trouw.

De krant schreef dat de militairen niet de beschikking krijgen over gepantserde slaapcontainers. De vakbond AFMP noemde het "buitengewoon merkwaardig en ernstig" als de Defensietop eerdere toezeggingen over de pantserbeveiliging van slaapvertrekken niet zou nakomen.

Begripsverwarring

Volgens de woordvoerder van het ministerie is de commotie waarschijnlijk ontstaan door begripsverwarring tussen de 'gewone' met pantser beveiligde slaapplaatsen en de extra gepantserde ruimtes.

"Iedereen slaapt straks in een gepantserd vertrek. De prefab-containers krijgen een pantserplaat op het dak, dat bescherming biedt tegen mortieren, raketten of kogels. Dat is nog nooit eerder gebeurd, ook niet in Irak".

Bunker

De wanden van de containers worden beschermd via beschermingswallen. Die bestaan uit gestapelde zakken met grind. "Daarnaast hebben we nog extra gepantserde vertrekken", aldus de zegsman. "Het gaat dan om het commandocentrum, de operatiezaal en de eetzaal, die tevens dient als bunker tijdens grootscheepse aanvallen".