SPANKEREN - Een 15-jarige jongen uit Oosterbeek is maandagavond in Spankeren op de Veluwe aangehouden, omdat hij rondreed met een streekbus die hij in zijn woonplaats uit de remise van het vervoersbedrijf had gestolen.

Dezelfde jongen is eind november vorig jaar betrapt, toen hij met een bus van Apeldoorn naar Dieren reed en onderweg zelfs passagiers oppikte, aldus een woordvoerster van de politie.

Een chauffeur van het vervoersbedrijf waarschuwde de politie dat er een bus uit de remise was gestolen. Korte tijd later zagen agenten in Spankeren de jongen met de gestolen bus rijden. Hij had alweer een kleine twintig kilometer met het gestolen voertuig afgelegd.

Of de jeugdige chauffeur ditmaal weer passagiers heeft meegenomen, is nog niet bekend.

Rijgedrag

In november bleek na onderzoek door de politie, dat de jongen in twee dagen tijd driemaal op pad was geweest met een bus. Eenmaal nam hij zelfs een harmonica-exemplaar mee, waarvan ervaren chauffeurs zeggen dat die moeilijk te besturen is. Desondanks kwamen er geen klachten over het rijgedrag van de chauffeur binnen.

De jongen verklaarde in november dat hij had leren rijden door heel vaak met buschauffeurs mee te rijden en hen van alles te vragen. Chauffeurs hadden hem ook laten zien hoe zij een bus starten.

Cel

Omdat de 15-jarige nu opnieuw is betrapt in een gestolen bus, werd hij op het politiebureau in Arnhem in de cel gezet. 's Avonds werd hij weer op vrije voeten gesteld.

De politie heeft proces-verbaal wegens diefstal en joyriding tegen hem opgemaakt, maar Justitie in Arnhem moet beslissen wat er met dat verbaal gebeurt.

Verklaring

De jongen heeft maandag tegenover de politie wel een verklaring afgelegd over zijn drang naar het besturen van bussen, maar daar wil de woordvoerster geen nadere informatie over geven.

Een woordvoerder van Connexxion zei dinsdag, dat er tot nu toe geen reden is geweest om de remise van bussen extra te beveiligen. Het opstarten en laten rijden van een bus is namelijk een zeer ingewikkelde procedure, die alleen bij beroepschauffeurs bekend is.