TEHERAN - Iran heeft de handelsbetrekkingen met Denemarken verbroken uit ongenoegen over de Deense spotprenten over de profeet Mohammed. Dat heeft de Iraanse minister Mir-Kazemi van Handel maandag bekendgemaakt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Vanaf morgen (dinsdag) kunnen geen producten meer uit Denemarken worden geïmporteerd. Alle zakelijke onderhandelingen of overeenkomsten met Denemarken worden opgeschort", aldus de bewindsman tegen de Iraanse staatstelevisie.

Ook kunnen schepen die onder Deense vlag varen in Iraanse havens op "zeer hoge" belastingen rekenen.

Gezamenlijke verklaring

De Deense krant Jyllands-Posten, die het eerst de spotprenten publiceerde, overlegt met moslimorganisaties in het Scandinavische land over het uitgeven van een gezamenlijke verklaring. Dat heeft hoofdredacteur Carsten Juste maandag laten weten.

Juste zei dat hij een voorstel van 27 Deense moslimorganisaties heeft geaccepteerd om te praten over de heisa die is ontstaan door de publicatie van de cartoons. Juste zei dat zo'n verklaring een excuus van Jyllands-Posten zal bevatten. Het betreft een spijtbetuiging voor het beledigen van moslims, geen excuus voor het plaatsen van de spotprenten.