AMSTERDAM - Sloten op en rond het terrein van Schiphol zijn 'ernstig' verontreinigd. Dat meldt het Hoogheemraadschap van Rijnland maandag. De verontreiniging, die een week geleden werd ontdekt, is ontstaan doordat antivriesmiddelen in sloten op en rond de luchthaven terecht zijn gekomen. Dat heeft vissterfte veroorzaakt. Uit sommige sloten is al het leven verdwenen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De antivriesmiddelen worden gebruikt om vliegtuigen ijsvrij te houden en gladheid op start- en landingsbanen te voorkomen. Als de middelen in het water belanden neemt het zuurstofgehalte in het water af, waardoor vissen sterven. De middelen konden in de sloten terechtkomen door de wijze waarop het rioolsysteem werkt, zegt woordvoerder van het Hoogheemraadschap Erwin Albrecht. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid.


Foto: Jeffrey Koper l Schiphol pompt lucht in de sloten om het zuurstofgehalte op peil te brengen

Zuurstofgehalte

Schiphol is nadat het door het Hoogheemraadschap op de hoogte werd gesteld direct begonnen lucht in de sloten te pompen. Als het zuurstofgehalte van het water in de sloten vrijdag om 12.00 uur niet op het normale peil terug is, treft het Hoogheemraadschap maatregelen.

Dwangsom

De organisatie legt de luchthaven dan een dwangsom op van driehonderdduizend euro per dag. Daarnaast is aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam. Het Hoogheemraadschap denkt dat Schiphol de Wet Verontreiniging Oppervlaktewateren overtreden, die de vervuiling van oppervlaktewater tegen moet gaan.

Vorig jaar maart gebeurde rond Schiphol hetzelfde 'in iets mindere mate', zegt Albrecht. Het Hoogheemraadschap stelt dan ook teleurgesteld te zijn in Schiphol.