DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag in hoger beroep levenslang geëist tegen de 37-jarige R.M. uit Eindhoven wegens de moord op zijn buurjongens en een poging tot moord op hun ouders.

Hij gaf in de nacht van 7 op 8 augustus 2004 opdracht tot brandstichting bij zijn Turkse buren, de familie Kaya uit de Jan Hollanderstraat. Zijn buurjongens Baris (8) en Bircan (14) kwamen om in de brand. Hun vader heeft nog geprobeerd de slachtoffers te redden, maar kon hen niet bereiken door de intense hitte en rookontwikkeling. De rechtbank veroordeelde M. eerder tot levenslange gevangenisstraf voor brandstichting met de dood tot gevolg.

Het OM acht de 23-jarige D.F., de vriendin van M., medeschuldig en eiste tegen haar vijftien jaar cel. Twee vrienden van haar, de 24-jarige C.F. en de 32-jarige E.F. hoorden respectievelijk 18 jaar cel plus tbs en 15 jaar cel tegen zich eisen. De 24-jarige man is degene die de brand heeft aangestoken, zijn 32-jarige maat stond op de uitkijk.

De advocaat-generaal noemde het motief voor de brandstichting een van de meest bizarre aspecten van deze zaak. M. wilde wraak nemen op zijn buren, maar het is volstrekt onduidelijk waarvoor. De familie stond bekend als rustig en vriendelijk.

Het OM beschouwt de vriendin van M. en haar twee vrienden als medeplegers. F. goot met een tuingieter benzine door de brievenbus en daarna een brandende krant. Hij nam 50 euro beloning in ontvangst van M.. Zijn maat was erbij en leverde de aansteker. De vriendin van M. verschafte de tuingieter en de krant. De drie wordt bovendien verweten dat ze niets hebben gedaan om de brandstichting tegen te gaan.