JAKARTA/BANGKOK - In Indonesië en Thailand hebben maandag duizenden moslims gedemonstreerd tegen de omstreden Deense spotprenten van de profeet Mohammed.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In de Indonesische hoofdstad Jakarta verzamelden zich naar schatting vierhonderd leden van een islamitische partij voor een gebouw waarin de Deense ambassade is gevestigd. Zij eisten verontschuldigingen van de Deense regering. In de stad Bandung eisten ruim duizend betogers dat Indonesië de diplomatieke betrekkingen met Denemarken verbreekt.

Bangkok

Bij de Deense ambassade in de Thaise hoofdstad Bangkok protesteerden honderden moslims tegen de spotprenten. Een spreker zei dat Denemarken 'vanaf nu een vijand van de moslims is'.

Indonesië

Indonesië is naar bevolkingsaantal het grootste moslimland ter wereld. President Susilo Bambang Yudhoyono heeft kritiek op de spotprenten geuit, maar hij riep tegelijkertijd de moslims in zijn land op een excuus van Denemarken te accepteren. In Thailand overheerst het boeddhisme. Alleen in het uiterste zuiden van het land is de meerderheid van de bevolking moslim.

Denemarken

De Mohammed-spotprenten verschenen in september vorig jaar in de Deense krant Jyllands Posten. De krant plaatste de spotprenten uit solidariteit met een schrijver die geen uitgever kon vinden voor diens boek over de profeet Mohammed. Tegelijkertijd wilde de krant de zelfcensuur van media aankaarten die hun vingers niet meer aan islamitische thema's willen branden. Enkele prenten tonen Mohammed als terrorist en fundamentalist. Op een tekening heeft de grondlegger van de islam een bom in zijn tulband.

De spotprenten leidden meteen al tot verbolgen reacties, vooral van Deense moslims. Midden oktober demonstreerden enkele duizenden moslims in de Deense hoofdstad Kopenhagen tegen de karikaturen. Een aantal Europese kranten drukte de tekeningen ook af om het belang van de vrijheid van meningsuiting te benadrukken.

Godslasterlijk

Eind vorige maand begonnen moslims in landen in het Midden-Oosten met demonstraties tegen de prenten, die zij godslasterlijk vinden.

In een commentaar schreef Jyllands Posten maandag te vrezen dat er achter de zich uitbreidende betogingen en gewelddadigheden in het Midden-Oosten regie van hogerhand zit. "Niemand had zich in zijn wildste fantasieën kunnen voorstellen dat de protesten tegen de publicatie van de Mohammed-tekeningen in deze krant zouden uitmonden in een overreactie die leidt tot volksopstanden en die bepaalde regimes bedreigt."

"De oorzaak van de gewelddadige ontwikkeling in de regio ligt daarom ook heel ergens anders. Het broeit al lang in de landen die geen of slechts een zwakke houding innemen tegen het oprukken van religieuze fundamentalisten."

Negatief reisadvies

Het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn negatieve reisadviezen in de nacht van zondag op maandag uitgebreid tot zestien islamitische landen.

Kabul

Zeker drie betogers zijn maandag gewond geraakt tijdens een demonstratie tegen de Mohammed-spotprenten in de Oost-Afghaanse provincie Laghman. De gewonden vielen toen de politie in de lucht schoot om de betogers uiteen te drijven. Een van de gewonden werd in het hoofd geraakt. Zijn toestand is kritiek, deelde een woordvoerder van de provincie mee. Volgens andere bronnen zou de man zijn overleden.

Onder de meer dan duizend betogers in de provinciale hoofdstad Mihtarlam bevonden zich religieuze functionarissen, die eisten dat de Deense diplomatieke vertegenwoordiging wordt gesloten en dat de Deense NAVO-troepen het land worden uitgezet. Ook zou de Afghaanse ambassadeur in Denemarken moeten worden teruggeroepen.

Ook in de zuidelijke stad Kandahar en het noordelijke Mazar-i-Sharif protesteerden honderden mensen tegen de spotprenten.