JERUZALEM - Tienduizenden extreemrechtse Israëli's hebben zondagavond in West-Jeruzalem betoogd tegen de ontruiming van kolonies in de door Israël bezette gebieden. Ze richtten zich daarbij tegen de waarnemend premier Ehud Olmert die ze 'slecht voor de joden' noemden.

Afgelopen week mondde de ontruiming van een niet door de Israëlische regering erkende of gesteunde joodse kolonie op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever tot gewelddadigheden, waarbij circa tweehonderd mensen gewond raakten.

Kolonisatie

Voor fundamentalistische joden rechtvaardigt hun religie de toeëigening van Palestijnse grond. Naar internationaal recht is de kolonisatie van bezet land altijd illegaal. De Israëlische overheid maakt onderscheid tussen erkende joodse nederzettingen en de kolonisatie die onder de noemer illegale nederzettingen of illegale voorposten (van nederzettingen) valt.

Afgelopen week liet Olmert zo'n voorpost, 'Amona', ontruimen. Die was gesticht op land van een Palestijnse eigenaar in 1996. Het is een van de naar schatting ruim honderd illegale voorposten.

Olmert wil in maart meer van deze kolonies die de regering niet erkent, laten ontruimen. Voorts zijn er 120 door de Israëlische overheid erkende kolonies waarvan de strategisch gekozen ligging de greep op de bezette Westelijke Jordaanoever versterkt.