SANAA - Dertien leden van Al Qaida die in Jemen zijn veroordeeld voor aanslagen op het Amerikaanse oorlogschip Cole en de Franse supertanker Limburg, zijn ontsnapt uit de centrale gevangenis in de hoofdstad Sanaa. Dat stond zaterdag te lezen op een officiële website. Een groep van in totaal 23 gevangenen wist te vluchten door een tunnel van 70 meter te graven.

Onder de verdwenen gedetineerden zijn de topmilitanten Jamal Badawi en Fawaz Al Rabeie. De eerste zit een straf van vijftien jaar uit voor de aanslag in 2000 op de USS Cole. Hij ontsnapte in 2003 al eens, maar werd later weer opgepakt. Rabeie zat vast als leider van de groep die in 2002 de Limburg aanviel. Hij kreeg hiervoor de doodstraf en wachtte op zijn terechtstelling.

Waarschuwing

Naar aanleiding van de uitbraak in Jemen gaf de internationale politieorganisatie Interpol een wereldwijde waarschuwing uit. Secretaris-generaal Ronald Noble van Interpol stelde in een verklaring dat de ontsnapping geen intern probleem van Jemen is. Hij zei dat als de voortvluchtigen internationaal kunnen reizen, zij mogelijk bij toekomstige terroristische activiteiten betrokken zullen zijn.