TRABZON - Een rooms-katholieke priester is zondag op de binnenplaats van zijn kerk in de Turkse havenstad Trabzon doodgeschoten. De politie is op zoek naar een jongen in de tienerleeftijd die de moord volgens getuigen heeft gepleegd. Het slachtoffer, dat in zijn hart werd getroffen, was de 60-jarige Italiaan Andrea Santoro.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het is niet duidelijk of de moord samenhangt met de opschudding om de door een reeks kranten gepubliceerde spotprenten van de profeet Mohammed. Voor het Deense consulaat in Istanbul demonstreerden zondag zo'n driehonderd ultranationalisten tegen de tekeningen. Het consulaat werd met eieren bekogeld en een Deense vlag werd in brand gestoken.

De Turkse minister van justitie en regeringswoordvoerder Cemil Cicek zei dat de regering "het feit dat de moord is gepleegd bij een kerk en op een religieuze man" scherp veroordeelt. Hij zei dat de regering en het Turkse volk geen enkele vorm van geweld konden goedkeuren en dat alles wordt gedaan om de waarheid over de moord boven tafel te krijgen.

Volgens het persbureau Anatolia werd de priester doodgeschoten toen de bel ging en hij naar buiten liep om de deur van de binnenplaats open te doen. De schutter loste drie schoten voordat hij vluchtte. De nieuwszender Sky-Turk berichtte dat getuigen twee mensen de kerk hadden zien verlaten. Ze zouden "Allah is groot" hebben geroepen, maar de politie kon dat niet bevestigen.

'Fanaat'

De apostolische predikant Monsignor Luigi Padovese zei tegen Italiaanse persbureaus dat de spotprenten van Mohammed mogelijk een rol hadden gespeeld, maar dat ook niet kon worden uitgesloten dat het werk van Santoro, die prostituees in de omgeving hielp, iets met de moord te maken had. "Vader Andrea had goede banden met de islamitische gemeenschap", zei Padovese. "Daarom kan de moordenaar alleen maar een fanaat geweest zijn."