GAZA-STAD - Zeker 700 miljoen dollar (611 miljoen euro) van de Palestijnse Autoriteit is in de afgelopen jaren over de balk gegooid of gestolen door functionarissen. Dat bleek zondag uit een intern onderzoek.

"Er zijn vijftig zaken van financiële en bestuurlijke corruptie. De hoeveelheid geld die is verkwist of gestolen, bedraagt meer dan 700 miljoen dollar", zei de Palestijnse advocaat-generaal Ahmed Al-Meghani tegen de Israëlische krant Haaretz. Hij vreest dat het totale bedrag in de miljarden kan lopen.

Tot nu toe zijn 25 mensen gearresteerd en staat voor tien anderen een opsporingsbevel uit. Volgens Meghani gaat het niet alleen om ambtenaren, maar ook om medewerkers van olie-, tabaks- en omroepbedrijven.

Ontwikkelingsgeld

Zo spendeerde de Palestijnse Autoriteit 3,5 miljoen euro aan een niet-bestaande buizenfabriek, waarnaar overigens ook 1,8 miljoen Italiaanse ontwikkelingsgeld ging.

De Palestijnse Autoriteit ontving volgens een voormalige gezant van de Wereldbank in vijf jaar tijd meer dan 5 miljard dollar aan ontwikkelingsgeld. Desondanks is de Autoriteit vrijwel bankroet.