BEIROET - Denemarken heeft zondag een beroep gedaan op Arabische leiders om verdere escalatie van het conflict rond spotprenten van de profeet Mohammed te voorkomen. De Deense oproep kwam kort nadat een woedende menigte het Deense consulaat in de Libanese hoofdstad Beiroet in brand had gestoken. Een betoger kwam bij de rellen om het leven.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"De Deense regering vraagt alle leiders, politiek en religeus, in de betrokken landen hun bevolking op te roepen rustig te blijven en van geweld af te zien", aldus minister van Buitenlandse Zaken Per Stig Möller tijdens een persconferentie. De bewindsman heeft een brief gestuurd aan secretaris-general Ekmeleddin Ihsanoglu van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC). Möller stelt voor een bezoek te brengen aan het OIC-hoofdkwartier in Djedda om naar wegen te zoeken om de crisis te ontzenuwen.

Beiroet

Woedende demonstranten bestormden zondag in de Libanese hoofdstad Beiroet de Deense ambassade en staken deze in brand. Door brandweerauto's onklaar te maken voorkwamen ze dat het vuur kon worden geblust.

De Libanese minister van Binnenlandse Zaken, Hassan al Sabaa, treedt af naar aanleiding van de rellen in Beiroet. Dit is van politieke bron in Libanon vernomen. De Libanese regering is in spoedzitting bijeen. Het aftreden van de minister wordt na afloop officieel bekendgemaakt.

Volgens een bron bij de Libanese veiligheidsdiensten sprong een betoger op de derde verdieping van het consulaat uit het raam, nadat hij door de vlammen was omsingeld. De actievoerder zou de sprong uit het raam niet hebben overleefd. Veiligheidstroepen traden hard op tegen de betogers. In de schermutselingen raakten tientallen mensen gewond. Bijna tweehonderd mensen zijn gearresteerd.

De Libanese veiligheidsdiensten joegen eerder op de dag met traangas en een waterkanon tienduizenden demonstranten uiteen die zich in de buurt van de ambassade hadden verzameld. Er zouden ook schoten in de lucht zijn gelost. Islamitische geestelijken probeerden de menigte tevergeefs tot kalmte te manen.

Het leger sloot alle wegen rondom de ambassade af, waarop de menigte naar de christelijke wijk Ashrafieh trok. Daar gooiden ze ramen van winkels en woningen in met stenen en vernielden auto's.

De demonstranten slaagden er later alsnog in de ambassade te bereiken en staken die in brand. Daarmee volgden ze het voorbeeld van Syrische demonstranten, die zaterdag in Damascus de Deense en de Noorse ambassade bestormden en in brand staken. Volgens de Libanese media hadden de Deense diplomaten de ambassade zaterdagavond al ontruimd, na de gewelddadigheden in Syrië.

Istanbul

In Turkije probeerde een woedende menigte zondag naar het Deense consulaat in Istanbul te trekken. De Turkse politie voerde de veiligheidsmaatregelen op en slaagde erin de menigte tegen te houden. Ook in Brussel werd actie gevoerd. Ongeveer vierduizend mensen, vooral moslimjongeren, gingen de straat op om tegen de spotprenten te ageren.

Denemarken heeft alle Denen in Libanon opgeroepen het land onmiddellijk te verlaten. Ook Denen en Noren in Syrië werden zondag geëvacueerd, meldden de ministers van Buitenlandse Zaken van de twee landen.

De spotprenten werden in september in een Deense krant gepubliceerd en later overgenomen in Noorse en andere Europese kranten.

Nederlandse ambassade

Bij de Nederlandse ambassade in Beiroet zijn zondag vernielingen aangericht. Dat gebeurde toen demonstranten ook vernielingen aanrichtten bij het Deense consulaat. Zij protesteerden daar tegen de omstreden spotprenten over de profeet Mohammed in een Deense krant. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei zondagavond dat van het Nederlandse ambassadegebouw vermoedelijk enkele ruiten zijn gesneuveld. Het ministerie denkt dat de betogers het niet speciaal op het Nederlandse pand hadden voorzien.

De ambassade was zondag gesloten. "Het personeel zit veilig thuis. Maar we volgen de situatie en ontwikkelingen op de voet. Tot op heden zijn Nederlanders redelijk veilig in de regio. We hopen dat dat zo blijft", aldus een woordvoerder.

Via internet is zondag een verklaring verspreid waarin moslimstrijders worden opgeroepen "Denen te vangen en in stukken te snijden". Die oproep kwam van het Islamitische Leger in Irak. Ook bedreigt de aan Al Qaida gelieerde groepering landen waar de Deense spotprenten zijn herdrukt. Naast Denemarken, Noorwegen, Frankrijk en Spanje wordt ook Nederland genoemd. Het Islamitische Leger in Irak heeft eerder al tal van buitenlanders ontvoerd en vermoord in Irak.