AMSTERDAM - De man die is aangemerkt als mogelijke moordenaar van de weduwe Jacqueline Wittenberg, de zogenoemde 'klusjesman' Michaël de J., werkt mee aan het onderzoek dat justitie deze week heeft heropend. Dat meldt zijn advocaat Jan Vlug zaterdag. De man is door justitie nog niet als verdachte benaderd.

De J. en zijn vriendin hebben Vlug in de arm genomen nadat zij 'op grote schaal' zouden zijn lastiggevallen door onder meer de media. Volgens de raadsman zijn de twee achtervolgd door journalisten. Hij spreekt van 'een onleefbare situatie'.

De weduwe werd in 1999 met messteken om het leven gebracht in haar woning in Deventer. Ernst L. is veroordeeld voor de moord, maar volgens velen is hij onschuldig. Opiniepeiler Maurice de Hond trok zich het lot van L. aan en kwam met nieuwe informatie over de zaak. Mede op basis daarvan heropende het Openbaar Ministerie het onderzoek.

Missers

De Hond denkt dat justitie missers heeft gemaakt in het onderzoek en stelt dat er een grote kans is dat De J. de moord heeft gepleegd. Dat zou de klusjesman hebben gedaan omdat zijn deel van de erfenis met 25 duizend euro was verlaagd.

De opiniepeiler lanceerde eind vorig jaar een website waarop mensen een petitie konden ondertekenen die opriep tot nieuw onderzoek. Vlug noemt de actie van De Hond 'het voorlopige dieptepunt' in zeven jaar van verdachtmakingen tegen zijn cliënten.