DAMASCUS - In de Syrische hoofdstad Damascus hebben woedende demonstranten de ambassades van Denemarken en Noorwegen bestormd en in brand gestoken. De menigte is woedend over de publicatie in een Deense krant van spotprenten van de profeet Mohammed. Een Noors tijdschrift nam de tekeningen over, evenals kranten in andere Europese landen.

De Deense en Noorse regeringen hebben hun burgers in Syrië opgeroepen het land zo snel mogelijk te verlaten. De meute in Damascus probeerde ook bij de Franse ambassade te komen, maar werd door de politie tegengehouden.

In Gaza-stad vielen demonstranten het kantoor van de Europese Commissie aan. De Commissie verzocht de Palestijnse Autoriteit te verzekeren dat de Europese eigendommen worden beschermd.

Vernielingen

Gezantschappen van verscheidene westerse landen in de Gazastrook werden met stenen bekogeld en in de Duitse vertegenwoordiging werden vernielingen aangericht. Vrijdag werden in de Palestijnse gebieden tijdens demonstraties westerse vlaggen verbrand, waaronder ook de Nederlandse.

De Islamitische Republiek Iran heeft aangekondigd economische strafmaatregelen te nemen tegen landen waar de media de omstreden spotprenten hebben gepubliceerd. Het Iraanse persbureau ISNA meldde zaterdag dat Teheran "economische contracten zal herzien en afblazen met landen die deze weerzinwekkende daad zijn begonnen en met diegene die hen daarbij zijn gevolgd". Een speciale commissie zal zich buigen over de vraag welke landen moeten worden gestraft.

Boycot

Iran importeert veel goederen uit onder meer Duitsland en Frankrijk. In verscheidene Arabische landen worden al Deense producten geboycot.

De spotprenten werden in september gepubliceerd in de Deense krant Jyllands-Posten. De zaak liep deze maand uit de hand nadat de Deense regering had geweigerd excuses aan te bieden namens de krant en er diplomatiek geen overeenkomst kon worden bereikt.

Persvrijheid

In naam van de persvrijheid plaatsten ook kranten in andere landen, onder meer in Nederland, België, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Italië, Zwitserland, Tsjechië en Hongarije, de tekeningen waarop onder meer Mohammed wordt afgebeeld met een tulband in de vorm van een bom.

Zaterdag drukten ook kranten in Nieuw-Zeeland de cartoons af. Moslims beschouwen overigens iedere afbeelding van de profeet als godslasterlijk.

Verbod

Een Zuid-Afrikaanse rechtbank verbood zaterdag de publicatie van de spotprenten. Een moslimorganisatie had om het verbod gevraagd.

De Britse pers onthield zich van publicatie. Zowel de Britse als de Amerikaanse autoriteiten hebben het openbaar maken van de tekeningen veroordeeld, maar zeiden wel achter het principe van de persvrijheid te staan.

Excuses

VN-secretaris-generaal Annan heeft de internationale moslimgemeenschap opgeroepen de excuses die Jyllands-Posten eerder deze week aanbood, te accepteren. Annan verklaarde in New York dat hij het ongenoegen over de spotprenten deelt, maar benadrukte dat het Deense volk of Europa niet mag worden afgerekend op de daad van enkele journalisten.

Het Vaticaan riep op tot wederzijds respect. Een verklaring stelde dat het recht op vrije meningsuiting nog geen vrijbrief is om religies te beledigen. De EU-buitenlandcoördinator Solana liet weten dat "tolerantie en wederzijds respect net zo'n grote rol moeten spelen als het principe van vrije meningsuiting".

Gearresteerd

De hoofdredacteur van het Jordaanse weekblad Al Shihan, dat donderdag drie spotprenten had afgedrukt, is inmiddels gearresteerd. Jihad Momani publiceerde de tekeningen "zodat mensen weten waartegen ze protesteren". Hij voegde eraan toe dat velen de prenten aanvallen zonder die ooit te hebben gezien. Momani werd vrijdag al ontslagen.