CAIRO - Aan boord van de veerboot die is gezonken in de Rode Zee was enkele uren voor de ramp brand uitgebroken. Dat hebben overlevenden gezegd. Het vuur zou zijn ontstaan in de motoren van het schip, ongeveer twee uur na vertrek uit Saudi-Arabië.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Tot dusver zijn 389 overlevenden uit het water gevist. Er waren circa 1400 mensen aan boord. Voor zover bekend zijn er pas 185 lichamen geborgen. Eerder werd gezegd dat slecht weer mogelijk de oorzaak was van de ramp.

De Saudische kustwacht heeft zaterdag nog 22 drenkelingen gevonden die de ramp met de Egyptische veerboot in de Rode Zee hebben overleefd. Dat hebben functionarissen in de Saudische havenstad Duba gezegd. De overlevenden, overwegend Egyptenaren, bevonden zich op 33 kilometer uit de kust toen ze werden opgepikt.

Haven

Volgens overlevenden brak al snel brand uit na vertrek uit de haven Duba, maar werd besloten door te varen. De bemanningsleden zouden na het uitbreken van de brand tegen de passagiers hebben gezegd dat alles onder controle was. Toen het schip slagzij maakte en kapseisde, was het snel gezonken.

Een overlevende zei dat hij twintig uur in het water had gelegen en dat vissen van de slachtoffers begonnen te eten. Een regeringswoordvoerder zei dat er mogelijk niet genoeg reddingsvlotten waren.

Familieleden

Honderden familieleden verdrongen zich zaterdag bij de haven van Safaga, nabij het toeristenoord Hurghada, om informatie te krijgen over hun geliefden. Ze braken door een kordon van de politie en stormden het haventerrein op. Velen zijn boos omdat er zo weinig informatie wordt verstrekt over de vermisten.

Bovendien zijn ze boos omdat regeringsfunctionarissen zich drukker lijken te maken over het bezoek van de Egyptische president Mubarak later op de dag. Een aantal straten kreeg zaterdagochtend nog snel een opknapbeurt. "Ze zijn druk bezig met de voorbereidingen van het presidentiële bezoek en hebben geen tijd om zich om onze zonen te bekommeren", aldus een boze Egyptenaar.

Reddingswerkers zijn nog steeds bezig met zoekacties naar overlevenden. De kans op overlevenden is gering wegens de lage temperaturen in de nacht.