MANILLA - Bij een stadion in de Filipijnse hoofdstad Manilla is zaterdag paniek uitgebroken onder een grote menigte mensen. Aanwezigen vertrapten elkaar om weg te komen. Volgens vice-president Noli de Castro vielen er zeker 79 doden en circa 200 gewonden. Vrijwel alle doden waren vrouwen, aldus Filipijnse media zaterdag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De drukte bij het stadion was groot in verband met opnames van het populaire tv-spelprogramma Wowowee. Naar schatting 30.000 mensen, veelal armere vrouwen uit de provincie, verbleven al dagen voor het stadion om kaarten te krijgen.

Bom

De paniek brak uit op het moment dat de eerste toegangskaarten werden uitgereikt en iemand riep een bom bij zich te hebben, aldus sommige ooggetuigen. Anderen zeiden dat er mensen vast kwamen te zitten in een nauwe toegang tot het stadion en dat er daardoor paniek uitbrak.

Ondanks het drama stonden er zaterdagmorgen duizenden mensen in de rij om toegang te krijgen tot het stadion. De opnames van het programma gaan volgens de omroep ABS-CBN ook gewoon door, maar er komt een volledig aangepaste show zonder spelletjes waarin extra oproepen worden gedaan voor hulp aan de gewonden en de nabestaanden van de doden.

Populair

Wowowee is zeer populair op de Filipijnen, vooral onder vrouwen uit arme gemeenschappen. Tijdens het spel- en entertainmentprogramma worden grote prijzen weggeven aan mensen in het publiek. De show in het stadion was extra groot wegens het eenjarige bestaan van Wowowee. De hoofdprijs is een miljoen peso, ruim 17.500 euro.