NIEUWEGEIN - Oud-politicus en omroepbestuurder Joop van der Reijden is overleden. Hij stierf vrijdagavond in een ziekenhuis in Nieuwegein, 79 jaar oud. Dat heeft een familielid bevestigd.

Zijn laatste functie was waarnemend burgemeester van het Zuid-Hollandse dorp Valkenburg. In 1982 kreeg hij nationale bekendheid als staatssecretaris van WVC in het eerste kabinet-Lubbers.

Van der Reijden beheerde als staatssecretaris de sport en was pleitbezorger voor de organisatie van de Olympische Spelen 1992 in Amsterdam. Dat baatte niet, het IOC kende de zomerspelen toe aan Barcelona.

Veronica

Van der Reijden keerde niet terug in het kabinet-Lubbers II. Hij werd interim-manager van het Haagse ziekenhuis Leyenburg. In 1987 betrad hij de omroepwereld als voorzitter van de NOS en interim-voorzitter van de raad van commissarissen van het NOB. In 1990 stapte hij over naar de jongerenomroep Veronica. Bij Veronica werkte hij met elf jaar overigens het langst.

Tussendoor accepteerde hij nog talloze andere tijdelijke bijbanen, onder andere bij de VAM, Zilveren Kruis, Leidse Sportstichting, gemeenteraad Oegstgeest. Ook was hij interim-directeur bij de voetbalclub Feyenoord en interim-preses bij de sportkoepel NOCNSF.