CAIRO - Na de ramp met een Egyptische veerboot in de Rode Zee zijn 293 opvarenden gered. Ook zijn 185 lijken geborgen. Dat meldde de Egyptische minister van Transport, Mansour, vrijdagavond op de Egyptische televisie. In totaal waren 1414 personen aan boord van de Salaam Boccaccio 98, onder wie 1200 Egyptische passagiers.

Een veerboot die tegelijkertijd in omgekeerde richting de Rode Zee overstak, de Saint Catherine, meldde dat het 's nachts een noodoproep van de kapitein had ontvangen. Daarin meldde hij dat het schip dreigde te zinken.

Noodsignaal

Alhoewel de kustwacht langs de Rode Zee geen melding binnenkreeg, werd een noodsignaal wel opgepikt door een cöordinatiecentrum van de Britse luchtmacht in het uiterste noorden van Schotland. Die stuurden het via Franse collega's vervolgens door naar de Egyptische autoriteiten.

De zoektocht die vrijdagochtend op gang kwam, werd door het slechte weer bemoeilijkt, aldus Egyptische functionarissen. De Egyptische autoriteiten stuurden behalve helikopters ook marineschepen naar de rampplek. Ook de Saudische autoriteiten speurden naar overlevenden. Egypte riep schepen in de omgeving op aan de zoektocht deel te nemen.

Reddingswerkers

Het Amerikaanse en Britse leger schoot de reddingswerkers in de Rode Zee te hulp. De Verenigde Staten stuurden een patrouillevliegtuig, de Britse marine een amfibieschip. Nederlandse schepen waren te ver uit de buurt om nog rechtsomkeert te maken, aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

De Egyptische president Mubarak suggereerde dat het schip uit 1970 mogelijk niet voldeed aan de veiligheidsvoorschriften. Het staatshoofd eiste een onmiddellijk onderzoek naar de oorzaak van de ramp. Hij wil dat de veiligheid op vergelijkbare schepen wordt gegarandeerd.

Veiligheidsprobleem

"De snelheid waarmee het schip zonk en het feit dat er aan boord onvoldoende reddingssloepen waren, bevestigt dat er een veiligheidsprobleem was", aldus de zegsman. Volgens een eerdere verklaring van het ministerie van Transport voldeed de veerboot ondanks zijn leeftijd aan alle veiligheidseisen.