HILVERSUM - Uit een onderzoek van Maurice de Hond via Peil.nl, in opdracht van het NOS Journaal, blijkt dat 72 procent van de mensen het aftreden van Dittrich terecht vindt. Zestien procent vindt dat niet. Onder D66-kiezers vindt 64 procent de stap terecht en vindt 18 procent dat niet.

Van de 2000 ondervraagden vindt 43 procent dat D66 zich beter kan opheffen, maar 52 procent wil dat de partij blijft bestaan. Van de D66-kiezers onder de geênqueteerden is dat 91 procent.

Iets meer dan de helft, 52 procent, is van oordeel dat D66 uit het kabinet moet stappen. Vierenveertig procent wil daarentegen dat D66 toch blijft zitten. Van de D66 kiezers vindt 39 procent dat de partij uit het kabinet moet stappen en 58 procent niet.

Zetels

Volgens de Politieke Barometer van NOVA zou de PvdA 52 zetels halen als er nu Kamerverkiezingen zouden worden gehouden. Dat zijn drie zetels meer dan in de peiling van vorige week.

D66 blijft met vier zetels gelijk aan de peiling van vorige week.

De SP komt deze week op veertien zetels, één zetel meer dan vorige week. GroenLinks verliest er twee en komt op negen. Gezamenlijk halen de linkse partijen 75 zetels, de regeringspartijen 64.

VVD

De VVD zou op 25 zetels komen als er nu Kamerverkiezingen zouden worden gehouden, eentje minder dan vorige week. Het CDA staat net als in de laatste peiling op 35 zetels.

De ChristenUnie zou zes zetels halen als er op dit moment kon worden gestemd, de SGP drie. Wilders en de LPF zijn elk één zetel waard. De Partij voor de Dieren komt deze week niet in de zetelverdeling voor.