DEN HAAG - Premier Balkenende betreurt de dreigementen uit de moslimwereld vanwege het afdrukken van spotprenten van de profeet Mohammed in een Deense krant. "In onze wereld stappen we naar de rechter als iemand over de schreef gaat. Daar is geen plaats voor dreiging en eigenrichting," zei hij vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie.

Er is hier gelukkig vrijheid van meningsuiting, vervolgde hij. "Tegelijkertijd moeten wij ons realiseren wat onze beelden en ideeën bij anderen kunnen veroorzaken."

Volkskrant

De Volkskrant en een aantal van zijn tekenaars zijn bedreigd, omdat de krant spottekeningen over de profeet Mohammed heeft gepubliceerd. Dat liet een woordvoerster vrijdagavond weten. De tekeningen waren overgenomen van de Deense krant Jyllands-Posten.

De redactie ontving een e-mail, waarin de zogenoemde Khalid-Ibn-Walid-brigade aankondigde dat donderdagmiddag een bom zou ontploffen bij het pand van de redactie.

Aangifte

Volgens de woordvoerster hebben de directie en hoofdredactie extra veiligheidsmaatregelen genomen. De krant heeft aangifte gedaan van bedreiging.

Zaterdag wordt opnieuw een spotprent gepubliceerd in de Volkskrant, zegt hoofdredacteur Broertjes. "We moeten de lezer toch inlichten waar het over gaat." Op de website van het dagblad staan de twaalf tekeningen uit de Jyllands-Posten.

Jack Straw

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw vindt het telkens opnieuw afdrukken van omstreden spotprenten van de profeet Mohammed "beledigend, gevoelloos, oneerbiedig en verkeerd". Hij maakte zijn opmerkingen na een bezoek van zijn Sudanese collega.

Na kranten in onder meer Frankrijk, Noorwegen, Duitsland, Zwitserland en Nederland, publiceerde vrijdag ook het Spaanse El Pais een van de controversiële karikaturen. De karikaturen, vorig jaar voor het eerst gepubliceerd in een Deense krant, hebben onder moslims over de hele wereld een storm van protest veroorzaakt.

Respect

In elke religie zijn taboes, en media moeten daarvoor respect tonen, aldus Straw. De bewindsman prees de Britse media, die tot op heden geen enkele karikatuur hebben afgedrukt, om hun "terughoudendheid en verantwoordelijkheidsgevoel".