DEN HAAG - D66-leider Dittrich geeft vrijdag om 17.00 uur een persconferentie. Zijn woordvoerder heeft dat meegedeeld. De persconferentie vindt plaats in de Grenadierszaal van de Tweede Kamer. In Den Haag wordt er rekening mee gehouden dat Dittrich zijn aftreden als fractievoorzitter bekendmaakt. De woordvoerder van de fractie wil dat nog niet bevestigen.

Volgens ingewijden volgt vicefractievoorzitter Lousewies van der Laan hem op. Dittrich blijft waarschijnlijk aan als Kamerlid.

De D66-ministers Brinkhorst en Pechtold zeiden bij het verlaten van de ministerraad nog van niets te weten. Wel zei Pechtold dat er behoefte is aan rust in de partij in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Of Dittrich moet aftreden, noemde hij een zaak van de fractie en Dittrich zelf.

Eerder op de dag drongen de afdelingen Amsterdam, Brabant en Zeeland van D66 er op aan dat Dittrich zijn functie neerlegt. Partijvoorzitter Dales zei dat het optreden van de fractieleider na het dramatische Afghanistan-debat van donderdag zeker aan de orde moet komen, maar wilde Dittrich de tijd gunnen om "de balans op te maken".