AMSTERDAM - De voorzitter van de Amsterdamse afdeling van D66, Ageeth Telleman, vindt dat D66-leider Dittrich moet opstappen. In het Radio 1-Journaal gaf ze vrijdag aan de discussie rond nieuwe Afghanistan-missie als een grote vernedering voor de partij te hebben ervaren.

Dittrich moet opstappen, aldus Telleman. "Ik vind het heel erg, ik zeg het niet graag, maar ik denk dat er geen andere weg is."

Kabinetscrisis

De Tweede Kamer stemde donderdagavond in met het kabinetsvoornemen 1200 militairen naar de gevaarlijke Afghaanse provincie Uruzgan te sturen. D66 stemde tegen en dreigde eerder met een kabinetscrisis als het kabinet de missie toch zou doorzetten. Dat dreigement zette Dittrich niet door.

De Amsterdamse voorzitter vindt dat als je met crisis dreigt, je ook moet doorzetten. "Als je dan eenmaal zulke grote schoenen aantrekt, moet je er in het uiterste geval ook consequenties aan verbinden", zei Telleman.

Paniekvoetbal

Partijvoorzitter Dales van D66 vindt dat zijn partij fractieleider Dittrich even de tijd moet gunnen om de balans op te maken na het dramatisch verlopen Afghanistan-debat van donderdag. "Ik wil voorkomen dat we paniekvoetbal gaan spelen", zei hij vrijdag in het radioprogramma stand.nl.

Dales vindt weliswaar dat "we het er nog maar eens goed moeten hebben" over de positie van fractieleider Dittrich, maar hij wil "nog niet op de conclusies vooruitlopen".

Schofferen

Ook het D66-bestuur Almelo hekelt de kritiek van Telleman. "Dit is iemand schofferen, iemand onderuithalen zonder onderbouwing. Dat mevrouw Telleman deze uitspraak nu uit komt zeer ongeloofwaardig over. Haar uitspraak is zeker niet de algemene mening van D66", verklaart F.J. Gerritsen, fractievoorzitter van D66 Almelo.