CAIRO - In de Rode Zee is een Egyptische veerboot met circa 1272 opvarenden gezonken. Dat hebben de Egyptische autoriteiten vrijdag gemeld. Aan boord van de veerboot bevonden zich volgens de passagierslijst geen Nederlanders.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Tussen de drie- en vierhonderd mensen zijn vrijdag gered uit de Rode Zee. De eigenaars van het in de ochtend gezonken schip hebben dit vrijdagavond laten weten.

Reddingswerkers op tal van vaartuigen hebben tussen de drie-en vierhonderd mensen levend aangetroffen en aan boord van schepen kunnen halen, volgens Mohammed Helmy van de scheepvaartmaatschappij Salam Maritime Transport.

Bemanningsleden

Onder de passagiers zijn 1158 Egyptenaren en 99 Saudiërs. Verder stonden op de lijst zes Syriërs en vier Palestijnen. Uit de landen Canada, de Verenigde Arabische Emiraten, Oman, Jemen en Sudan kwamen elk een opvarende, aldus het persbureau. Verder waren ook bijna honderd bemanningsleden aan boord van de Salaam 98.

Radar

De veerboot was onderweg van Saudi-Arabië naar Egypte De Salaam 98 zou in de nacht van donderdag op vrijdag in de Egyptische haven Safaga moeten aankomen. Kort nadat het donderdagavond uit de haven van Dubah was vertrokken, verdween het echter van de radarschermen. Het zonk ongeveer honderd kilometer voor de kust van de badplaats Hurghada.

Noodoproep

Een veerboot die tegelijkertijd in omgekeerde richting de Rode Zee overstak, de Saint Catherine, meldde dat het 's nachts een noodoproep van de kapitein had ontvangen. Daarin meldde hij dat het schip dreigde te zinken.

Alhoewel de kustwacht langs de Rode Zee geen melding binnenkreeg, werd een noodsignaal wel opgepikt door een cöordinatiecentrum van de Britse luchtmacht in het uiterste noorden van Schotland. Die stuurden het via Franse collega's vervolgens door naar de Egyptische autoriteiten.

Veiligheidseisen

De Salaam 98 is een oud schip, gebouwd in 1970. Minister van Transport Mohamed Loufty Mansour vertelde CNN echter dat de veerboot aan alle veiligheidseisen voldeed.

Volgens de scheepvaartkrant Lloyds List ging het om een rij-op-rij-af-veerboot en bestaat twijfel over de stabiliteit van zulke schepen. Farid al-Douadi, vertegenwoordiger van de Al-Salam Boccaccio 98 in Saudi-Arabië, zei dat het schip in goede staat verkeerde en dat bij vertrek minder dan de maximaal toegestane 2.500 passagiers aan boord waren.

Het zusterschip, de Salaam 95, kwam in oktober bij de haven van Suez in aanvaring met een Cypriotisch vrachtschip. Toen konden alle ruim 1400 opvarenden worden gered.