JAKARTA - Boze moslims in verscheidene Aziatische landen hebben vrijdag opgeroepen tot nieuwe protesten tegen Denemarken en verscheidene andere landen waar spotprenten van de profeet Mohammed zijn gepubliceerd. Voor het eerst waren er ook protesten in Indonesië, waar militanten het gebouw bestormden waarin de Deense ambassade zetelt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Ongeveer driehonderd radicale moslims hielden huis in het kantoorpand in de Indonesische hoofdstad. De betogers eisten excuses van de Deense ambassadeur, die inderdaad zou hebben beloofd op later tijdstip zijn verontschuldigingen aan te bieden.

De politie wist de gewelddadige demonstranten, die lid zijn van het radicale Islamitisch Verdedigings Front FPI, een splintergroep in een land waar verreweg de meeste moslims gematigd zijn, het gebouw uit te werken.

Grens

De regeringen van Indonesië, Pakistan en Afghanistan hebben de publicatie van de spotprenten veroordeeld. De Indonesische minister van Buitenlandse Zaken Yuri Thamrin verklaarde dat Indonesië achter de vrijheid van meningsuiting staat, maar dat de grens ligt bij de belediging van heilige religieuze symbolen. Volgens Thamrin ging het nu niet meer om een "bilaterale zaak tussen Indonesië en Denemarken, maar om de verhouding tussen de moslimwereld en Denemarken en de trend van islamofobie".

De Afghaanse president Karzai noemde de karikaturen een belediging voor de meer dan een miljard moslims op de wereld. Hij verwelkomde ook het ontslag van de hoofdredacteur van de Franse krant France Soir, die door de Egyptische eigenaar de laan was uitgestuurd na de publicatie van de spotprenten eerder deze week.

Baan

Het publiceren van een paar omstreden tekeningen kostte ook een Jordaanse hoofdredacteur zijn baan. De redacteur ging vrijdag publiekelijk door het stof, omdat hij donderdag onder meer een spotprent van Mohammed met een bom in zijn tulband had afgedrukt. Jihad Momani vroeg God hem zijn fouten die hij maakte "vanwege mijn enthousiasme om het geloof en het leven van de profeet te verdedigen" te vergeven.

El Pais

Na kranten in onder meer Frankrijk, Noorwegen, Duitsland, Zwitserland en Nederland, publiceerde vrijdag ook het Spaanse El Pais een van de controversiële karikaturen. Op de prent is het hoofd van profeet Mohammed te zien dat bestaat uit geschreven zinnetjes met de woorden "ik mag Mohammed niet tekenen".

Verscheidene Europese kranten toonden in hun commentaren vrijdag begrip voor de beledigde reactie van moslims, maar wezen de eis dat regeringen excuses moeten aanbieden van de hand. Het Britse The Times schreef dat het "te ver gaat om de minister verantwoordelijk te maken voor de journalistieke beslissingen van kranten, alle producten uit een land te boycotten en zelfs tot geweld op te roepen".