DEN HAAG - De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft donderdagmiddag de eerste negen bedrijven vrijgegeven die vanwege vervuild veevoer sinds afgelopen weekeinde op slot zaten.

Het gaat om acht varkenshouderijen en een leghenboerderij in Utrecht en Noord-Brabant, verklaarde een woordvoerster van de inspectiedienst. In totaal zijn nog 241 bedrijven geblokkeerd, om te voorkomen dat vlees met een verhoogd dioxinegehalte in de voedselketen terechtkomt.

Onder de maatregel vielen tweehonderd varkensbedrijven, 49 hobbypluimveehouderijen en één commercieel leghenbedrijf. De dieren zouden mogelijk veevoer met te veel dioxine gekregen hebben. De vervuiling van het voer, die veroorzaakt is door varkensvet uit België, kwam aan het licht tijdens een steekproef van de VWA.

Minister Veerman (Landbouw) toonde zich eerder op de dag in de Tweede Kamer al voorzichtig optimistisch dat de gesloten bedrijven weer aan de slag konden. Hij baseerde zich op een eerste resultaten van proefslachtingen. Vrijdag of zaterdag worden de officiële uitslagen verwacht. In het geval van de negen bedrijven zijn mengvoedermonsters genomen.

Op grond van berekeningen stelde Veerman dat de volksgezondheid niet in gevaar is geweest. "De eerste indicatie is dat de proefslachtingen de berekeningen gelijk geven."