AMSTERDAM - Het gloednieuwe bord dat jongeren moet wijzen op het blowverbod in de Amsterdamse wijk De Baarsjes, is nog geen dag na plaatsing al verdwenen. Stadsdeelvoorzitter Van Waveren plaatste het bord woensdag, om overlast van blowende jongeren in de omgeving van het Mercatorplein tegen te gaan.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens een woordvoerster van het stadsdeel wordt donderdag nog een nieuwe geplaatst. "We vermoeden dat het een collectorsitem is en hebben meteen een hele reeks nieuwe besteld", liet ze weten.

Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad ging eind december akkoord met de invoering van een blowverbod. Voor de duur van een jaar kan de gemeente een blowverbod afkondigen voor specifieke straten of pleinen. Jongeren die daar een joint roken of wiet op zak hebben, krijgen een boete van 50 euro. Onder de 16 jaar is de boete de helft.

Het verbod op het Mercatorplein en de straten daar omheen, een gebied met veel coffeeshops, is het eerste in de stad. Bewoners klagen al lange tijd over blowende jongens die urineren in portieken, deuren bekladden en ruzies uitlokken. Het gaat veelal om minderjarigen die bij de coffeeshops wachten op de grotere jongens die daar stuff voor hen halen. Het blowverbod is een idee van een buurtregisseur van de politie in De Baarsjes.