WASHINGTON - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag ingestemd met een kortstondige verlenging van de looptijd van de omstreden Patriot Act. De verlenging geldt maar tot 10 maart. Het is volgens Amerikaanse media al zeker dat ook de Senaat met de beperkte verlenging zal instemmen. De looptijd van de wet liep, na een eerdere korte verlenging, tot vrijdag.

De Patriot Act geeft de regering sinds de aanslagen van 11 september 2001 ruime bevoegdheden om burgers in de gaten te houden in de strijd tegen het terrorisme. Behalve afluisteren mogen de autoriteiten bijvoorbeeld ook inzage krijgen in het gedrag van potentiële verdachten op het internet of navragen welke boeken mensen lenen bij bibliotheken.

De Republikeinen willen in meerderheid dat de bepalingen van de Patriot Act blijvend van kracht worden. Democraten en sommige gematigde Republikeinen willen op hun beurt dat in de wet de privacy van burgers beter wordt gewaarborgd.

De komende periode zal er worden gezocht naar een politiek compromis. President Bush heeft het parlement woensdag in zijn State of the Union nog opgeroepen de Patriot Act een permanent basis te geven.