AMSTERDAM - Mohammed B., volgens justitie de spil van de Hofstadgroep, houdt donderdag zijn eigen pleidooi in het kader van het proces tegen de Hofstadgroep. B. heeft twee advocaten, maar heeft enige tijd geleden al aangekondigd dat zij niet namens hem het woord hoeven te voeren. B. vermoordde op 2 november 2004 Theo van Gogh en kreeg daar vorig jaar levenslang voor.

Volgens een van zijn raadslieden, P. Plasman, heeft B. tweeënhalf tot drie uur nodig voor zijn pleidooi. De rechtbank geeft B. hiervoor toestemming. Plasman zegt dat B. vooral wil ingaan op de stelling van het Openbaar Ministerie dat de radicaalislamitische ideologie het bindmiddel is geweest van de Hofstadgroep, het vermeende terreurnetwerk.

Tijdens het Hofstadproces heeft Mohammed B. er overwegend het zwijgen toe gedaan. In het vooronderzoek heeft hij gezegd dat zijn medeverdachten niet op de hoogte waren van zijn plannen Van Gogh te vermoorden. B. heeft Van Gogh naar eigen zeggen uit overtuiging gedood, omdat de cineast de profeet zou hebben beledigd.

Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand dat B. in het kader van de Hofstadzaak schuldig wordt verklaard, maar geen straf opgelegd krijgt. Hij heeft immers al levenslang.

De rechtbank doet op 10 maart uitspraak in de zaken tegen de veertien Hofstadverdachten.